Otvorený list primátorovi Bratislavy

Vážený pán primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal,

po počiatočnej nádeji v systémové zmeny v našom hlavnom meste so znepokojením pozorujeme Vaše kroky a kroky Vášho vedenia Bratislavy, ktorých sme svedkami v ostatných mesiacoch.

Ako aktívnych Bratislavčanov nás úprimne mrzí, že mesto sa za viac ako jeden rok od komunálnych volieb nevysporiadalo s plytvaním na magistráte, že sa pokračuje v mnohých nevýhodných zmluvách, za ktorými stoja pochybní mecenáši, že ste politicky rozparcelovali mestské podniky, a Bratislava akoby rezignovala na akúkoľvek ochranu verejného záujmu a svojho verejného priestoru.

Boli sme svedkami hladkého odovzdania Parku kultúry a oddychu do rúk schránkovej firmy z portfólia J&T,  videli sme, ako Vám ľahko a s prehľadom prešlo odpustenie miliónov za doplatok kúpnej ceny z lukratívneho pozemku na bratislavskom nábreží, ako ste bez akejkoľvek protihodnoty takpovediac darovali zmluvnú pokutu vo výške 3,7 milióna eur za omeškanie s rekonštrukciou Starého mostu jej dodávateľovi.

Dalo by sa azda pochopiť, že ste hlavné mesto prevzali v biednom stave a so zaťatou sekerou. Obyvatelia Bratislavy by snáď aj pochopili, že mesto na skvalitnenie svojich služieb potrebuje dodatočné zdroje. Nedá sa však prehliadnuť, že všetku záťaž sa snažíte preniesť na bežných ľudí, kým finančným skupinám odpúšťate milióny a firmy napojené na mestské vemeno už roky parazitujú na úkor Bratislavy.

Pán Nerovnal, naše hlavné mesto má skutočne na viac. Ak budete mať jasno v jeho rozvoji, ak sa budú dodávatelia služieb vyberať a kontrolovať odborne a nie politicky, ak sa zbavíme klientelistických parazitov, nebude potrebné zvyšovať dane o 100 %, ani zvyšovať cestovné v MHD. Práve naopak, kvalitnejšia správa vlastného majetku, efektívnejší výber daní a dodatočné zdroje z odborne riadeného rozvoja územia prinesú mestu spoločenský aj ekonomický rozvoj.

Nemienime však len kritizovať, chceme pomôcť nápadmi, kde a ako správu mesta zlepšiť a kde je možné nájsť chýbajúce prostriedky takpovediac na ulici. Tak ako sme ešte v decembri sľúbili, pripravili sme v spolupráci s odbornou verejnosťou zoznam konkrétnych nápadov a opatrení. Preto Vás, pán primátor, žiadame o osobné stretnutie.

S pozdravom,

Rastislav Tešovič